Kolorowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto jasne:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ciasto kakaowe

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • budyń czekoladowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Ciasto różowe:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • krem budyniowy

  • margaryna

    20 dag
  • mleko

    1.5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • DODATKOWO:

  • galaretka czerwona

    1 sztuka
  • galaretka zielona

    1 sztuka
  • grejfrut

    1 sztuka
  • jabłka

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie spody do ciasta wykonać w taki sam sposób i upiec je na osobnych blachach.
Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę do piany dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem lub kisielem oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec do 15 min w temp 180st.
Masa budyniowa:
Budyń śmietankowy ugotować na mleku i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem na gładki krem.
Czerwoną galaretkę rozpuścić w zmniejszonej o 1/2 szklanki wody jak podaje przepis i zimną wymieszać z kawałkami grejfruta wcześniej obranego z błonek.
Zieloną galaretkę rozpuścić tak jak czerwoną i wymieszać z pokrojonymi i obranymi jabłkami.
Jeden spód z upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć ponownie w formie posmarować warstwą kremu i na nim wylać gęstniejącą galaretkę np. czerwoną na niej ułożyć drugie ciasto i kolejna warstwa kremu, a na nim druga galaretka i przykryć ostatnim ciastem. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać czekoladowymi płatkami. Ciasto dokładnie schłodzić, najlepiej przez cała noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (96)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 31.05.2017 18:20
ciasto wygląda pysznie
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 13:43
Fajne smakowite ciastko .Dodaje do księgi.;)
paniusiaewa 04.09.2016 15:55
Fajne, do zrobienia.
Klausia 13.06.2016 22:23
cikeawe ciacho
Ada-Gaba 09.07.2015 19:48
super ciasto
ajres 09.06.2015 14:28
jak z bajki
Stenka 18.10.2014 20:11
apetycznie wygląda
Ada-Gaba 09.10.2014 20:57
wygląda znakomicie
matesko 28.08.2014 14:51
ładnie wygląda
Stenka 30.07.2014 15:51
apetycznie wygląda,takie kolorowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat