Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto jasne:
-
jajko
3 sztuki -
cukier
1/4 szklanki -
mąka
1/2 szklanki -
budyń waniliowy
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
ciasto kakaowe
-
jajko
3 sztuki -
cukier
1/4 szklanki -
mąka
1/2 szklanki -
budyń czekoladowy
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Ciasto różowe:
-
jajko
3 sztuki -
cukier
1/4 szklanki -
mąka
1/2 szklanki -
kisiel truskawkowy
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
krem budyniowy
-
margaryna
20 dag -
mleko
1.5 szklanki -
budyń śmietankowy
1 sztuka -
cukier puder
1/2 szklanki -
DODATKOWO:
-
galaretka czerwona
1 sztuka -
galaretka zielona
1 sztuka -
grejfrut
1 sztuka -
jabłka
3 sztuki
Sposób przygotowania
Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę do piany dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem lub kisielem oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec do 15 min w temp 180st.
Masa budyniowa:
Budyń śmietankowy ugotować na mleku i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem na gładki krem.
Czerwoną galaretkę rozpuścić w zmniejszonej o 1/2 szklanki wody jak podaje przepis i zimną wymieszać z kawałkami grejfruta wcześniej obranego z błonek.
Zieloną galaretkę rozpuścić tak jak czerwoną i wymieszać z pokrojonymi i obranymi jabłkami.
Jeden spód z upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć ponownie w formie posmarować warstwą kremu i na nim wylać gęstniejącą galaretkę np. czerwoną na niej ułożyć drugie ciasto i kolejna warstwa kremu, a na nim druga galaretka i przykryć ostatnim ciastem. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać czekoladowymi płatkami. Ciasto dokładnie schłodzić, najlepiej przez cała noc.
Komentarze (96)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (86)