Kolorowe ciasteczka z lukrem i marmoladą

APM

APM

Kolorowe ciasteczka z lukrem i marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • maragaryna

    125 gram
  • żółtko

    2 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    100 gram
  • kolorowe barwniki

    szczypta
  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, żółtek i i cukru pudru zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do zamrażarki.


W czasie gdy ciasto się chłodzi ubijamy na sztywną pianę białko a następnie mieszamy je z cukrem pudrem. Lukier rozlewamy do miseczek i "kolorujemy" szczyptą barwnika.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180' i pieczemy ciasteczka ok. 10-12 minut.

Ciasteczka przekładamy marmoladą.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka

30.12.2012 12:48
cudownie kolorowe;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat