Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa sałatka z komosą ryżową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Kolorowa sałatka idealna do wzięcia na wynos. Komosę można zastąpić kaszą bulgur.

Składniki:

Sałatka

quinoa 100 g
bulion drobiowy 180 ml
awokado 0.5 szt.
pomidorki koktajlowe 6 szt.
sałata lodowa 4 liście
fasola konserwowa 3 łyżki
kukurydza konserwowa 3 łyżki
cebula 0.5 szt.
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
pietruszka zielona 2 gałązki
kolendra 1 szczypta

Porada

Komosę można zamienić na kaszę bulgur, nie trzeba jej wtedy przepłukiwać. Sałatka dobrze się sprawdzi jako lunchbox na wynos lub jako kolorowa sałatka na wieczór z przyjaciółmi.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa sałatka z komosą ryżową

Komosę przepłukać na sicie, przesypać do rondelka i zalać bulionem. Gotować do wchłonięcia płynu, ewentualnie dolać wody. W tym czasie sałatę porwać na kawałki, cebulę posiekać, pomidorki przekroić na części, awokado oddzielić od pestki, skropić sokiem z cytryny i pokroić na mniejsze części. Fasolę i kukurydzę odcedzić, warto także przepłukać na sicie z zalewy. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, posiekaną pietruszką i suszoną kolendrą. Wszystkie składniki wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak