Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa karpatka
Kroki postępowania
Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Studzimy na kratce kuchennej.
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlewamy do płaskich misek, zostawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzone najlepiej włożyć do lodówki. Zimne kroimy na desce w kostkę.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.
Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką.
Kremem przekładamy placki.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
Słodkich wypieków!