Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolakakor szwedzkie ciasteczka Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g typ 500
cukier brązowy 100 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 łyżka
miód prawdziwy 1,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczka
masło 200 g miękkie

Przepis i sposób przygotowania na: Kolakakor szwedzkie ciasteczka Zewy


W misie robota z nożami do siekania umieścić składniki i włączyć robot.
Mieszać aż ze składników zrobi się bryła.
Wyjąć ją z misy zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i każdy kawałek ciasta zrolować na długość blaszki.
Ułożyć ruloniki na blasze robiąc odstępy i lekko spłaszczyć.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Jeszcze ciepłe pokroić na ukos i zostawić do wystudzenia ( paski ciastek mogą się skleić ale wystarczy też je przeciąć wzdłuż miejsca zlepienia ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 12.09.2016 21:56
ciekawa jestem jak wymówić tą nazwę,ciasteczka super :)
patryska76 12.09.2016 12:17
PYSZNE CIASTECZKA ;-)
Bernadeta1 12.09.2016 11:36
Takie inne i na pewno smaczne, warto wypróbować
ZEWA 12.09.2016 11:31
Dzięki dziewczyny. Ciacha smaczne ale jak dla mnie jeszcze za mocno czuć sodę ( ale może tak ma być ). W oryginalnym przepisie były dwie łyżeczki sody , ja dałam 1,5.
Mniam 12.09.2016 11:10
Z chęcią bym spróbowała takie ciasteczka. Muszą być pyszne!
mysza75 12.09.2016 10:47
jakie fajne ciacha, jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak