Kokosanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    3 sztuki
  • cukier

    5 łyżek
  • wiórki kokosowe

    150 g
  • szczypta soli

    do smaku
  • polewa mleczna

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, wiórki i miksujemy razem jeszcze ok 2 minuty. Na blasze układamy pergamin i smarujemy go masłem. Łyżką robimy wysokie kupki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 - 170 stopni ok 20 minut (trzeba patrzeć, kiedy są rumiane i nie pozwolić na zbytnie przypieczenie się. Czekamy ze zdjęciem ich z pergaminu aż będą zimne. Wersja podstawowa jest już gotowa. Jeśli jednak ktoś woli to można polać je delikatnie czekoladą robią a ciasteczkach delikatny wzorek.
Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 22.06.2013 09:23
bardzo lubię
RenataZ-et 06.03.2013 23:00
Przepyszne są takie kokosanki
wrona891 30.08.2011 18:23
fajny przepis :)
rakow2 18.06.2011 12:30
kokos smaczny lubię
angelika14 16.04.2011 10:35
Super przepis
Sarenka 10.03.2011 20:58
Ze tez do tej pory nie odwazylam sie aby je zrobic..
szalonamariolka 25.02.2011 23:11
bardzo lubię
Goya 23.02.2011 20:19
ciekawe
Krzysztof42 21.11.2010 15:51
nie przepadam za kokosem
IlonaAlbertos 12.08.2010 16:31
Muszę wypróbować Twój przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat