Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki i rurki w sosie cebulowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 1 garść
makaron rurki 1 garść
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% 200 ml
natka pietruszki 1 łyż.
olej 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwki czarne 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki i rurki w sosie cebulowym

Kroki postępowania

1
Makaron kokardki i rurki wrzucam na wrzącą i lekko posoloną wodę, gotuję ok. 12 minut al dente. W międzyczasie w rondelku rozgrzewam olej, wkładam do niego obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, smażę całość do lekkiego zrumienienia.
Krok 1 - Kokardki i rurki w sosie cebulowym foto
2
Wlewam wtedy słodką śmietankę, dodaję część posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz, czarne oliwki, mieszam dokładnie i chwilę razem wszystko gotuję na niewielkim ogniu. Na koniec dodaję do sosu ugotowany makaron, gotuję parę minut, aż sos dokładnie oblepi makaron.
Krok 2 - Kokardki i rurki w sosie cebulowym foto
3
Danie przekładam na talerze i posypuję resztą natki pietruszki.
Krok 3 - Kokardki i rurki w sosie cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 03.10.2012 17:38
Dobre danie na jesienną niepogodę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak