Kofty wieprzowe z piekarnika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula czerwona

    1 mała szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kofty i nabijamy na patyczki bambusowe do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200-220°C.
Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami i surówką.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 02.06.2014 18:44
BARDZO DZIĘKUJĘ!
brioszka 01.06.2014 21:54
uwielbiam kofty! a te wyglądają mega apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat