Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 g
cebula czerwona 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
kumin 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty to szaszłyki pochodzące z kuchni bliskowschodniej. Przyrządzane są z mielonego mięsa jagnięcego lub baraniego. Używane są przyprawy charakterystyczne dla tego regionu. Podawane są z ulubionym dipem.Ja użyłam polskiej, dobrej jakości wieprzowiny. Szaszłyki można grillować lub upiec w piekarniku. Danie jest bardzo syte. Z podanych porcji wychodzi 6 szaszłyków.
Szynkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formujemy kulki z mięsa i zlepiamy nim patyki do szaszłyków. Jeśli grillujemy szaszłyki na tradycyjnym grillu to moczymy patyczki w wodzie przez kilka minut, żeby się nie przypaliły. Ja pominęłam ten krok, bo smażyłam na patelni grillowej. Odrobinę oliwy rozgrzałam na patelni i smażyłam szaszłyki ze wszystkich stron. Podałam z dipem jogurtowo-szczypiorkowym, młodymi ziemniakami i warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.05.2016 14:24
bardzo dobre kofty
Ela427 16.05.2016 17:04
pyszny obiad
Małgorzata Pin 16.05.2016 09:36
Apetycznie i bardzo ładna dekoracja.
Ewelina1991 16.05.2016 08:38
pyszności na talerzu
krokus 15.05.2016 22:03
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak