Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 dużych
mąka pszenna 1,5 szklanki
kasza manna 2 łyzki
jaja 2
mąka ziemniaczana 1 łyzka
cukier waniliowy
śliwki węgierki

Przepis i sposób przygotowania na: knedle ze śliwkami

ugotowane i zimne już ziemniaki nalezy zmielić lub ubic, dodać jajka i mannę, wyrobić na stolnicy. łyzką nabierac porcję masy, rozpłaszczac na dłoni, kłaść śliwkę lub połowę śliwki i dokładnie ją zaklejać, formując kule. w garnku zagotować wodę z łyżką mąki ziemniaczanej (knedle będą dzięki temu gładkie), wrzucać knedle, gotować 5 min od wypłynięcia. podawać z masłem i bułką tarta lub ze śmietaną i cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 09.10.2013 03:04
smaczne, też je lubię, zwłaszcza jesienią
Christopher 08.10.2013 16:46
Jesienią tylko knedelki z węgierkami ,pycha .
Anula 08.10.2013 10:39
Uwielbiam takie kluchy:)
Ola1984 08.10.2013 10:39
Uwielbiam knedle ze śliwkami, ostatnio też robiłam :) Pycha.
marta1221 08.10.2013 10:01
też wczoraj robiłam, pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak