knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 dużych
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kasza manna

    2 łyzki
  • jaja

    2
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • cukier waniliowy

  • śliwki węgierki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ugotowane i zimne już ziemniaki nalezy zmielić lub ubic, dodać jajka i mannę, wyrobić na stolnicy. łyzką nabierac porcję masy, rozpłaszczac na dłoni, kłaść śliwkę lub połowę śliwki i dokładnie ją zaklejać, formując kule. w garnku zagotować wodę z łyżką mąki ziemniaczanej (knedle będą dzięki temu gładkie), wrzucać knedle, gotować 5 min od wypłynięcia. podawać z masłem i bułką tarta lub ze śmietaną i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babajaga1969 09.10.2013 03:04
smaczne, też je lubię, zwłaszcza jesienią
Christopher 08.10.2013 16:46
Jesienią tylko knedelki z węgierkami ,pycha .
Anula 08.10.2013 10:39
Uwielbiam takie kluchy:)
Ola1984 08.10.2013 10:39
Uwielbiam knedle ze śliwkami, ostatnio też robiłam :) Pycha.
marta1221 08.10.2013 10:01
też wczoraj robiłam, pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat