Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 kg.
  • śliwki

    25 dag.
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • mąka

    10 dag.
  • masło

    3 łyżka
  • cukier

    100 gram
  • cynamon

    10 gram
  • sól

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do naczynia, posypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na około 15 minut. Z ziemniaków, mąki, żółtek, łyżki masła i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrajamy kółka. Śliwki przeciskamy przez sitko, Na wykrojonych kawałkach ciasta układamy śliwkową masę i formujemy knedle. Gotujemy w posolonej wodzie do momentu, aż knedle wypłyną na powierzchnię. 2 łyżki masła rozpuszczamy z niewielką ilością bułki tartej i tak powstałą substancją polewamy knedle.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 30.05.2013 22:41
Super smaczne knedle, dawno nie robiłam
Mniam 14.05.2013 08:29
Bardzo lubię knedle ze śliwkami- najlepiej węgierkami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat