Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków
Wlewamy mleko.
Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.
Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.
Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.
Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).
Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).
Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.
Formujemy kule.
Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody
( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )
Podajemy polane masełkiem i posypane cukrem.