Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Knedle z mięsem mielonym

4.9
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Knedle lubią wszyscy, dzieci z owocami, a mąż woli z mięsem:). Dlatego robię je w różnych odsłonach, z różnymi nadzieniami!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
30 dag
ziemniaki ugotowane
60 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka

Nadzienie:

mięso mielone wieprzowe
40 dag
czosnek
2 ząbki
cebula
0,5 sztuki
olej do smażenia
bułka czerstwa
0,5 sztuki
mleko
do namoczenia bułki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1

CIASTO:
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól.

Krok 1 - Knedle z mięsem mielonym foto
2
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje nadzienia.
Krok 2 - Knedle z mięsem mielonym foto
3
Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle.
Krok 3 - Knedle z mięsem mielonym foto
4
Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Knedle z mięsem mielonym foto
5

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy. Przestudzonym napełniamy knedle.

Dodatkowo: 5 plasterków wędzonego boczku, Szczypiorek do podania (mały pęczek)
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.

Krok 5 - Knedle z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Yoanka 16.01.2024 13:09
Przepis nieprecyzyjny. Do poprawy. Pierwsze cztery kroki informują nas, jak zrobić knedle od A do Z, a dopiero krok 5 informuje jak zrobić nadzienie do tych knedli. Dla kogoś, kto nie potrafi gotować może być to mylące. Poza tym, brak zarzutów. Przepis świetny. :)
gusia1000 21.01.2015 00:36
lubię i robię.
nogawkuchni 10.12.2014 14:55
Pyszne knedle,aż się jeść chce od samego patrzenia,solidny obiadek.
Kluska_87 10.12.2014 12:46
ja ja je lubię :D pycha
marcia7 10.12.2014 12:35
jak u mojej babci
ania2610 10.12.2014 12:34
uwielbiam knedle w każdej postaci
gosia56 10.12.2014 12:33
na pewno pyszne porywam dwa knedle;)
IZABELA29 10.12.2014 10:53
uwielbiam takie często je robię
zabcia117 10.12.2014 07:13
Pysznie wyglądają! Lubię takie :)
Iwusia 09.12.2014 23:49
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak