Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    fioletowe 900 g
  • kapusta

    młoda ugotowana z żółtym grochem ok. 260 g
  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • mąka pszenna

    ok. 25 g
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.

Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu.

Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 08.06.2017 22:04
chętnie bym skosztowała!
sezamek 08.06.2017 13:01
Super, ale odjazd :))
gusia1000 08.06.2017 12:06
Ale ładnie to wygląda.
Ewa Wojtaszko 08.06.2017 09:07
a to coś nowego
Mniam 07.06.2017 21:01
Fioletowe ziemniaki... no ekstra!
benka 07.06.2017 20:06
Smakowite danie.
adelajda 07.06.2017 19:00
Ładny kolorek mają
AZgotuj 07.06.2017 18:24
super pomysł:)
pestka 07.06.2017 10:02
ciekawa propozycja
Justi2401 07.06.2017 09:51
Pięknie wyglądają te knedle, nie próbowałam jeszcze fioletowych ziemniaków, nawet nigdzie ich nie widziałam, a szkoda :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat