Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedelki twarogowe na słodko

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt.
masło 200 g
cukier waniliowy 2 op.
cytryna
kasza manna 4-5 łyżek
mąka tortowa 3 łyżki
sól szczypta
twaróg 1/2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedelki twarogowe na słodko

Połowę masła (100g) utrzeć z cukrem waniliowym, dodać żółtka i szczyptę soli - rozetrzeć na gładką masę.
Dodać sok i skórkę otartą z całej cytryny, zmielony twaróg, grysik i mąkę - zagnieść jednolite ciasto.
Nakryć miskę i pozostawić na 40-50 minut.
Z odstanego ciasta formować mokrymi dłońmi niewielkie kuleczki i gotować je w lekko osolonym wrzątku.
W międzyczasie zrumienić na patelni pozostałe masło z niewielką ilością bułki tartej - polać osączone knedelki lub obtoczyć je na patelni i razem podsmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak