Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane ze szpinakiem
Szpinak mrożony odsączyć na sicie. Czosnek drobno pokroić lub przepuścić przez praskę. Szpinak z dodatkiem czosnku udusić na 2 łyżkach masła, dodać sól i pieprz do smaku. Ser feta rozdrobnić widelcem i dodać do wystudzonego szpinaku.
Ziemniaki opłukać i ugotować ze skórką. Wystudzić i obrać, a następnie zemleć. Ugnieść w naczyniu, podzielić na 4 części, wyjąć 1/4 ziemniaków, a w powstałe miejsce wsypać taką samą cześć mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą część ziemniaków i ugnieść razem. Ciasto podzielić na około 16 części i formować placki. Na każdy placek nałożyć farsz, skleić formując kulę. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez około 5 minut od wypłynięcia.