Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym

Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski ziemniaczane

  • ziemniaki

    1 kg
  • ser biały

    1/2 kg
  • jajko

    2 szt
  • mąka ziemniaczana

    ile zabierze
  • sól

    1 łyżka

sos malinowy

  • maliny świeże

    2-3 szkalnki
  • śmietanka słodka

    3-4 łyżki
  • cukier puder

    ok 8 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    ok 2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kluski ziemniaczane: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę wraz z serem białym, lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę. Rękoma urywać kawałek ciasta i wykonać kluskę.

Sos malinowy: maliny wrzucić do garnka, dodać cukier puder i zagotować, zblendować, wlać słodką śmietankę. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić.

Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min. Kluski podawać polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kardamonovy 22.08.2017 12:09
Jadłabym :D.
Bożena Matuszczyk 17.08.2017 09:49
Ciekawie i pomysłowo, a za razem na pewno smacznie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat