Przepis i sposób przygotowania na: kluski ziemniaczane z boczkiem
Dodajemy do startych ziemniaków 2 jajka i łyżkę soli a następnie około 700 gram mąki. Ciasto musi być bardzo gęste.
Jeżeli jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki
Następnie zrzucamy kluski do gotującej się wody. Ja do wody dodaje kilka kropel oleju a kluski zrzucam z deski do krojenia przy pomocy noża.
UWAGA na to aby nie wrzucać zbyt dużej ilości klusek do wody bo się posklejają, jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest wystarczająco gęste to wrzućcie najpierw do wody kilka sztuk kluseczek a potem ewentualnie dodajcie jeszcze mąki jak by kluski wychodziły zbyt ,,ciapowate"
po wyjęciu klusek z garnka każdą porcję wrzucamy na sitko i lekko podlewamy zimną wodą
Następnie smażymy na patelni boczek, po zasmażeniu wrzucamy do niego gotowe kluski i podgrzewamy wszystko na patelni wtedy smaki się wspaniale przenikają.
smacznego