kluski ziemniaczane z boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    14 szt
  • jajko

    2 szt
  • sól

  • mąka

    700 gram
  • boczek

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce

Dodajemy do startych ziemniaków 2 jajka i łyżkę soli a następnie około 700 gram mąki. Ciasto musi być bardzo gęste.
Jeżeli jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki

Następnie zrzucamy kluski do gotującej się wody. Ja do wody dodaje kilka kropel oleju a kluski zrzucam z deski do krojenia przy pomocy noża.

UWAGA na to aby nie wrzucać zbyt dużej ilości klusek do wody bo się posklejają, jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest wystarczająco gęste to wrzućcie najpierw do wody kilka sztuk kluseczek a potem ewentualnie dodajcie jeszcze mąki jak by kluski wychodziły zbyt ,,ciapowate"

po wyjęciu klusek z garnka każdą porcję wrzucamy na sitko i lekko podlewamy zimną wodą

Następnie smażymy na patelni boczek, po zasmażeniu wrzucamy do niego gotowe kluski i podgrzewamy wszystko na patelni wtedy smaki się wspaniale przenikają.

smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 25.12.2012 22:27
swietne
ajres 25.12.2012 22:27
swietne
smakowita 23.03.2012 20:12
takie kluseczki lubię
Joanna46 06.03.2012 09:21
Mmmmm pycha.
ben-ka 03.03.2012 08:26
kluseczki są dobre:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat