Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z sosem pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

wędlina 200 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
oregano
oliwa 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
ser żółty 2 plastry

kluski

jajko 6
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z sosem pomidorowym

Kroki postępowania

1
Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
Krok 1 - Kluski z sosem pomidorowym foto
2
Do podsmażonej kiełbasy wlewamy pomidory z puszki.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, aż sos będzie gęsty, pod koniec dodajemy koncentrat.
Krok 2 - Kluski z sosem pomidorowym foto
3
W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kluski z sosem pomidorowym foto
4
W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy ciasto za pomocą łyżeczki. Gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia.
Kluski przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu układamy cienkie plasterki żółtego sera.
Krok 4 - Kluski z sosem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 06.03.2017 10:37
uwielbiam kluseczki
MonikaW 01.03.2017 14:43
Pomysłowe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak