kluski z krwi

kluski z krwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    300 g
  • smalec

    1 łyzka
  • krew wieprzowa

    2 szkl
  • mąka żytnia

    1 kg
  • rosół

    2 szkl
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    trochę
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kluski z krwi

Mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w malutką kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, po czym dodać posiekaną cebulę i jeszcze smażyć, aż się zarumieni. Krew przetrzeć przez sito, dodać rosół, mięso z cebulą, mąkę oraz sól, pieprz i majeranek. Z masy uformować obłe kluski (wielkości średniej cebuli) i wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15 min. Po wyjęciu polać topioną słoniną, masłem lub śmietaną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

1j1o1l1a1 21.11.2011 19:55
ależ krwisty przepis! a w ogóle to można kupić krew?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat