Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z jabłkami
Z mąki, jaj i wody zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto posypujemy mąką robimy dość duży wałek i kroimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki. Posypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia. Każdy placek kroimy na paski o szerokości ok 8-10 cm, przesypujemy mąką i kładziemy jeden na drugi, kroimy kluski. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masa:
Jabłka ubieramy i kroimy w cząstki. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon. Kluski, jabłka i jaja wsypujemy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wkładamy makaron z jabłkami. Wierzch polewamy stopionym masłem i zapiekamy. Podajemy na gorąco.