Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z boczkiem i serem Joanny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1.1/2 kg
mąka 2 szkl
jajko 1 szt
sól
boczek 500 gram
twaróg 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z boczkiem i serem Joanny

Kluski z boczkiem i serem - SKŁADNIKI:

1,5 ka ziemniaków surowych
2 szklanki mąki pszennej
jajko
sól
boczek 500 gram
twaróg 200 gram

Kluski z boczkiem i serem - PRZYGOTOWANIE:

Nic trudnego tylko na paluchy trzeba uważać :) Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce odciskamy z wody dodajemy jajko sól pieprz mielony ja dodaje trochę mielonej ostrej czerwonej papryki make i mieszam . Konsystencja ciasta jest dosyć lepka . Nakładam ciasto na deseczkę . Łyżkę maczam w gotującej wodzie z garnka i sobie formuje ciasto na deseczce i i szybkimi ruchami wrzucam ciasto łyżką do wody małymi porcjami . tak miej więcej jedna deseczka na jeden raz. Jak się ugoruję to wyjmuję i przekładam do durszlak i znowu następna porcja ciasta . Na patelni smażę świeży boczek pokrojony w plasterki .Wyjmuje kluchy z durszlaka przepłukuje go najpierw lekko wodą i wkładam do miski i dodaje boczek usmażony i ser mieszam przekładam na talerze dodaje surówkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 28.11.2012 18:54
Polecam fajne i smaczne danie :)
Mariposas 26.11.2012 19:21
super, muszę wypróbować
Justyna87 26.11.2012 18:28
fajne
medi 26.11.2012 18:26
Ciekawy przepis,fajne kluseczki nigdy takich nie robiłam:)
Poison1988 26.11.2012 18:25
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak