Kluski śląskie ze szpinakową wkładką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • jajko

  • sól

  • szpinak mrożony

    200 g
  • śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu lekko studzę i ugniatam na masę z jajkiem. Ugniatam ziemniaki w misce i uklepuje na gładko. Umyty koperek siekam. Masę przecinam na 4 części - ćwiartki i jedną z nich wyjmuję na talerz. w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak aby dokładnie zakryła puste miejsce (proporcje ziemniaków do mąki to 4:1). Dodaję wyjętą część ziemniaków i wszystko razem ugniatam. Gdy kleją się za bardzo można dodać mąki. Z powstałego ciasta lepię kuleczki i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut (od wypłynięcia może z minutkę) Delikatnie mieszam aby nie przywarły do dna. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam szpinak - podsmażam. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do szpinaku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę i na koniec dodaję śmietanę. Kluseczki układam na talerzu i do każdej kluski wkładam łyżeczkę szpinaku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 20.05.2013 14:55
wyglądają bajecznie
mala2021 25.08.2012 19:36
Świetny pomysł,wyglądają super
przejs 21.08.2012 17:36
Super pomysł! I bardzo mi sie podoba ich wygląd :)
Katarzyna47 19.08.2012 16:47
Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam.
Danuta_Prorok 19.08.2012 14:48
mniam
Anio?eczek 19.08.2012 14:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat