Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze szpinakową wkładką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko
sól
szpinak mrożony 200 g
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze szpinakową wkładką

Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu lekko studzę i ugniatam na masę z jajkiem. Ugniatam ziemniaki w misce i uklepuje na gładko. Umyty koperek siekam. Masę przecinam na 4 części - ćwiartki i jedną z nich wyjmuję na talerz. w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak aby dokładnie zakryła puste miejsce (proporcje ziemniaków do mąki to 4:1). Dodaję wyjętą część ziemniaków i wszystko razem ugniatam. Gdy kleją się za bardzo można dodać mąki. Z powstałego ciasta lepię kuleczki i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut (od wypłynięcia może z minutkę) Delikatnie mieszam aby nie przywarły do dna. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam szpinak - podsmażam. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do szpinaku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę i na koniec dodaję śmietanę. Kluseczki układam na talerzu i do każdej kluski wkładam łyżeczkę szpinaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.05.2013 14:55
wyglądają bajecznie
mala2021 25.08.2012 19:36
Świetny pomysł,wyglądają super
przejs 21.08.2012 17:36
Super pomysł! I bardzo mi sie podoba ich wygląd :)
Katarzyna47 19.08.2012 16:47
Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam.
Danuta_Prorok 19.08.2012 14:48
mniam
Anio?eczek 19.08.2012 14:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak