Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 750 g
twaróg 200-250 g
kasza manna 7-10 łyżek
sól
skrobia ziemniaczana
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, odcedzić i, póki gorące, przecisnąć przez praskę.
Odstawić do przestygnięcia i zagnieść z mąką ziemniaczaną w ilości 1/4 objętości puree.
Krok 1 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
2
Do chłodnych ziemniaków dodać twaróg.
Krok 2 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
3
Dosypać kaszę mannę.
Krok 3 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
4
Całość zagnieść na miękkie, nieklejące ciasto.
Krok 4 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
5
Z masy formować niewielkie kuleczki.
Krok 5 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
6
Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
7
Po odcedzeniu zahartować przez chwilę w misce z zimną wodą.
Krok 7 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto
8
Dokładnie odcedzić na sicie i podawać z rozpuszczonym klarowanym masłem.
Krok 8 - Kluski śląskie z twarogiem i grysikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 20.02.2016 16:29
ciekawe połączenie :)
olkaaa 20.02.2016 10:44
chętnie zrobię
w mojej kuchni 20.02.2016 09:12
i taki biadek można zjeść ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak