Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
mąka ziemniaczana
5 łyżek
mąka
4 łyżki
jajko
2 sztuki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
sos
łopatka wieprzowa
60 dag
cebula
1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
margaryna
10 dag
woda
pół litra
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Przemleć przez maszynkę do mięsa, dodać do nich mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Formułować kluski (kulki z oczkiem). Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 5 minut.

SOS: Cebulkę pokroić drobno. Zeszklić na margarynie. Pokroić mięso dodać do cebulki. Co chwilę podlewać wodą (po pół szklanki), smażyć aż będzie mięso miękkie. Przyprawić przyprawami. Zatrzepać odrobiną łyżką mąki z odrobiną wody.

Kluski dawać na talerz, polewać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 02.05.2012 14:53
Lubię kluski, jeszcze śląskie ... mmm ... :)
gosia47-47 29.02.2012 08:31
są super
[email protected] 28.02.2012 14:28
bardzo lubie
gottrina 26.02.2012 18:29
lubie takie kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak