Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z duszoną cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
skrobia ziemniaczana
jajko 1 szt
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
cebula 3 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z duszoną cebulką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je w tym garnku w którym były gotowane. Wyrównujemy powierzchnię i kroimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
Krok 1 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
2
Dodajemy jajko, oraz sól i pieprz.
Krok 2 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
3
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną.
Krok 3 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
4
Następnie urywamy po jej małym kawałku i formujemy okrągłą kluseczkę, w jej środku robimy palcem dziurkę.
Krok 4 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
5
Tak przygotowane kluski wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
6
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka cebule, przyprawiamy Kucharkiem i podlewamy 2 łyżkami wody. Cebule dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 6 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto
7
Gotową miękką cebulkę podajemy z gorącymi kluskami śląskimi.
Krok 7 - Kluski śląskie z duszoną cebulką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.02.2015 12:31
pyszne kluseczki
R'n'G Kitchen 26.02.2015 19:34
Cudne! Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak