Kluski śląskie w sosem mięsnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos

  • łopatka bez kości

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku

kluski

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    25 dag
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie w sosem mięsnym foto
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić i przepuścić przez praskę. Masę ziemniaczaną wymieszać z mąką i formować kluki w każdej robiąc palcem dziurkę. Gotować w osolonym wrzątku do ich wypłynięcia. Wyjąć na talerze.

Krok 2 - Kluski śląskie w sosem mięsnym foto
Mięso pokroić w kostkę usmażyć.
Krok 3 - Kluski śląskie w sosem mięsnym foto

Usmażyć pokrojoną w piórka cebulkę i dodać do mięsa. 

Krok 4 - Kluski śląskie w sosem mięsnym foto

Zalać wodą i zagotować. Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę gotować do miękkości mięsa. Pod koniec doprawić do smaku (sól, pieprz, sos sojowy), można lekko zagęścić wsypując łyżkę bułki tartej.


Krok 5 - Kluski śląskie w sosem mięsnym foto
Sosem polać kluski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kjakkucharz 02.06.2019 14:56
Czym przyprawic mięso?
Doradca Smaku 03.06.2019 09:26
Przyprawy są wymienione w przepisie: sól, pieprz, sos sojowy.
gusia1000 17.09.2015 14:07
Super obiad.
Ada-Gaba 16.09.2015 21:14
smaczny obiadek, uwielbiam kluski śląskie
kuchcik89 16.09.2015 20:29
tradycyjny pyszny obiad :)
Ola1young 16.09.2015 12:59
bardzo lubie te kluski :)
Ewa Wojtaszko 16.09.2015 12:13
z sosikiem najlepiej smakują :)
idealme 16.09.2015 11:33
bardzo smacznie! :)
Aleksandra/Olcia 16.09.2015 11:12
pysznie tutaj
Jumper123 16.09.2015 10:38
uwielbiam kluski śląskie
Mancia w kuchni 16.09.2015 10:01
tradycyjne kluski z sosem... pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat