Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w sosem mięsnym
Kroki postępowania
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przepuścić przez praskę. Masę ziemniaczaną wymieszać z mąką oraz solą. Z gotowego ciasta odrywać kawałki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i formować kulkę. W środku zrobić małe wgłębienie np. palcem lub łyżką.
Gotować w osolonym wrzątku do ich wypłynięcia. Wyjąć na talerze.
Mięso umyć, pokroić w kostkę i usmażyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i również usmażyć, a następnie dodać do mięsa.
Mięso i cebulę zalać wodą. Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec doprawić do smaku (sól, pieprz, sos sojowy), można lekko zagęścić wsypując łyżkę bułki tartej.
Kluski podawać z sosem i mięsem. Smacznego!