Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie tradycyjne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki kg
mąka ziemniaczana
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie tradycyjne

Ziemniaki obieramy,kroimy w niewielkie kawałki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy,chłodzimy i prawie zimne rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy mąki ziemniaczanej 1/3 z części ziemniaków. Wyrabiamy masę ziemniaczaną. Formujemy niewielkie kulki,kciukiem robiąc m=niewielką dziurkę na każdej kluseczce. Gotujemy w osolonym wrzątku jeszcze ok 5minut od czasu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 10.05.2013 09:04
super kluseczki
meg1984 09.05.2013 22:55
ostatnio jadłam prawie rok tomu, lubię bardzo takie
Zdzisław 09.05.2013 20:27
dobre kluchy do sosu
Marta11 09.05.2013 16:16
tez robie inaczej ale moze byc smacnze
ewka1978 09.05.2013 14:28
bardzo lubię
malaczarna23 09.05.2013 14:00
ja robię z 1/3 i są nie tylko mięciutkie,smaczne ale przede wszystkim nie gumowe
Ewa104 09.05.2013 13:47
Zawsze w przepisach mąki ziemniaczanej widziałam 1\4 ilości ziemniaków.I tak też z powodzeniem robię od lat. Czy 1\3 to nie za dużo? Czy zależy to od odmiany ziemniaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak