Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

  • mąka ziemniaczana

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy

Nadzienie

  • szynka wieprzowa

    30 dag
  • cebula

    1 średnia sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • cebula

    1 duża sztuka
  • masło

    do smażenia
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. foto
Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy zmielone mięso,cebulę i czosnek,smażymy do miękkości i zrumienienia,często mieszamy.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i przyprawą do mięsa mielonego.Studzimy.
Krok 2 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. foto
Ziemniaki obieramy,płuczemy,następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i studzimy.Przestudzone ziemniaki dajemy do miski,dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Krok 3 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. foto
Odrywamy kawałki ciasta,lekko spłaszczamy,nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.
Krok 4 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. foto
Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Krok 5 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. foto
Cebulę obieramy,kroimy i smażymy do zrumienienia.Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 12.10.2016 22:21
Dziękuję:)
paula191919 24.09.2015 11:55
pyszniutkie kluski slaskie
Babeczka35 17.09.2015 07:58
Dziękuję;)
danusia19671 16.09.2015 19:08
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 14.09.2015 16:37
Dziękuję i polecam:)
Wiesława1 14.09.2015 15:40
Super danie
norweska20 14.09.2015 00:12
chętnie bym zjadła
Poison1988 13.09.2015 20:15
kluchy śląskie - to jest to :) ślinka aż leci :)
Aannkaa82 13.09.2015 19:30
Bardzo apetyczne kluski :)
mysza75 13.09.2015 19:17
fajne kluski sama bym zjadla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat