Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

Porada

Składniki na 12 sztuk klusek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc je tłuczkiem. Dobrze wystudzić, najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.
2. Ziemniaki włożyć do miski, lekko je w niej wyrównać i podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część, a w to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki.
3. Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski.
4. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut.
5. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami.
6. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 27.11.2016 20:14
pyszne kluseczki
Ada-Gaba 11.11.2016 15:15
lubimy te kluski
ben-ka 11.11.2016 12:00
dawno ich nie robiłam, a bardzo lubię.
MonikaW 10.11.2016 21:31
uwielbiam :)
MAR3STA 10.11.2016 21:03
Pyszne kluski
adelajda 10.11.2016 18:02
Lubię te kluski :)
bertpvd 10.11.2016 12:52
piękne kluski
Futka 10.11.2016 11:00
Wspaniałe i bardzo apetyczne kluseczki :)
Konczi 10.11.2016 10:30
:) chyba każdy je lubi ...
Ewelina1991 10.11.2016 09:32
smaczne kluski
MagdalenaIC 10.11.2016 09:14
Pyszne na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak