Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie
2. Ziemniaki włożyć do miski, lekko je w niej wyrównać i podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część, a w to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki.
3. Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski.
4. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut.
5. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami.
6. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem.