Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 2 szkl.
jajko 2 szt.
mąka pszenna
sól
woda
olej

Mięso do klusek

schab bez kości 1 kg
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
papryka czerwona 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat

Sos

wywar mięsny
mąka pszenna 2 łyzki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Dodajemy do ziemniaków jajka i mąkę ziemniaczaną.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Formujemy okrągłe kluski a po środku robimy dziurkę.
Blat podsypujemy maka aby się kluski nie przykleiły.
W garnku gotujemy wodę, wlewamy olej,.
Do gotującej wody wrzucamy po kolei kluski.
Kopyścią delikatnie mieszamy. Gdy kluski wyjdą na wierzch wody delikatnie wykładamy je na talerz.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Schab kroimy w plastry. Rozbijamy kotlety, posypać przyprawami sól, pieprz, papryka słodka.
Do środka roladek wkładamy boczek wędzony, plasterki papryki czerwonej, zwijamy i łączymy wykałaczką aby podczas smażenia się roladka nie rozwinęła.
Na gorący olej wkładamy roladki i smażymy z obu stron. Podlewamy woda i pichcą się na małym ogniu.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Gdy roladki będą gotowe, z powstałego wywaru robimy sos (mąka zmieszana z wodą i wlana do wywaru) przyprawiając do smaku pieprzem, solą.
Krok 5 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak