Kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    2 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

  • sól

  • woda

  • olej

Mięso do klusek

  • schab bez kości

    1 kg
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • Papryka słodka mielona Prymat

Sos

  • wywar mięsny

  • mąka pszenna

    2 łyzki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie foto
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
Dodajemy do ziemniaków jajka i mąkę ziemniaczaną.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
Formujemy okrągłe kluski a po środku robimy dziurkę.
Blat podsypujemy maka aby się kluski nie przykleiły.
W garnku gotujemy wodę, wlewamy olej,.
Do gotującej wody wrzucamy po kolei kluski.
Kopyścią delikatnie mieszamy. Gdy kluski wyjdą na wierzch wody delikatnie wykładamy je na talerz.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
Schab kroimy w plastry. Rozbijamy kotlety, posypać przyprawami sól, pieprz, papryka słodka.
Do środka roladek wkładamy boczek wędzony, plasterki papryki czerwonej, zwijamy i łączymy wykałaczką aby podczas smażenia się roladka nie rozwinęła.
Na gorący olej wkładamy roladki i smażymy z obu stron. Podlewamy woda i pichcą się na małym ogniu.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
Gdy roladki będą gotowe, z powstałego wywaru robimy sos (mąka zmieszana z wodą i wlana do wywaru) przyprawiając do smaku pieprzem, solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat