Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ziemniaki ugotowane
1 kg -
mąka ziemniaczana
2 szkl. -
jajko
2 szt. -
mąka pszenna
-
sól
-
woda
-
olej
Mięso do klusek
-
schab bez kości
1 kg -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
sól
-
papryka czerwona
1 szt. -
Papryka słodka mielona Prymat
Sos
-
wywar mięsny
-
mąka pszenna
2 łyzki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Kluski śląskie
Kroki postępowania



Blat podsypujemy maka aby się kluski nie przykleiły.
W garnku gotujemy wodę, wlewamy olej,.
Do gotującej wody wrzucamy po kolei kluski.
Kopyścią delikatnie mieszamy. Gdy kluski wyjdą na wierzch wody delikatnie wykładamy je na talerz.

Do środka roladek wkładamy boczek wędzony, plasterki papryki czerwonej, zwijamy i łączymy wykałaczką aby podczas smażenia się roladka nie rozwinęła.
Na gorący olej wkładamy roladki i smażymy z obu stron. Podlewamy woda i pichcą się na małym ogniu.

Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się