Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 25 dag
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Porada

Kluski śląski świetnie nadają się do różnych sosów lub jako dodatek do drugich dań.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu ziemniaków przeciskamy przez praskę. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i to miejsce wsypać 25 dag mąki , następnie z powrotem oddzielone ziemniaki dodać , dodać żółtko i zagniatamy ciasto. Po zagniecieniu ciasta lepimy kluski , każdą spłaszczamy po środku i robimy palcem dołek. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Po minięciu 5 minut wyciągamy z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mietek z20 22.02.2015 11:01
Pyszniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak