Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana kilka łyżek
ziemniaki 3 szt
sól do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląskie

Ugotować ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę i wyłożyć do płaskiego naczynia. Powierzchnię ziemniaków dokładnie wygładzić i podzielić na 4 części.
Wyjąć jedną część, ale nie wyrzucać jej. Na miejsce wyjętej części wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrównać.
Ziemniaki i mąkę wyrobić na gładką masę.
Formować małe kulki, a następnie w każdej kulce zrobić dołek.

W dużym garnku zagotować wodę i osolić.
Następnie partiami wrzucać kluski na wodę, gdy wypłyną na wierzch od razu wyjmować na talerz i odwracać dziurką do góry.

Kluski najlepiej podawać z ciemnym sosem pieczeniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.01.2014 09:54
mieszkam na śląsku , więc takie kluski często goszczą na mym stole
margaret 25.01.2014 20:34
super kluseczki, mniam:)
gibli 25.01.2014 19:28
kluski śląskie to specjalność mojego męża, świetne robi kluseczki:)
Milka100 25.01.2014 19:23
świetne kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak