Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jaja 1 sztuka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Kroki postępowania

1
1. Ziemniaki obieramy o gotujemy. Odcedzamy z wody.
Krok 1 - kluski śląskie foto
2
2. Ziemniaczki rozgniatamy lub mielimy.
Krok 2 - kluski śląskie foto
3
3. Ziemniaczki ugniatamy dzielimy na 4 części, jedną wyciągamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki mąki ziemniaczanej i jedno duże jajo. Wszystko razem mieszamy.
Krok 3 - kluski śląskie foto
4
4. Z ciasta formujemy kuleczki, delikatnie spłaszczamy i paluszkiem robimy dziurkę.
Krok 4 - kluski śląskie foto
5
5. Gotujemy w osolonej wodzie chwilę od wypłynięcia.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 21.12.2012 21:57
pycha
Anitapaj 09.12.2012 01:00
smaczne
MAR3STA 06.12.2012 18:53
zawsze smakują
pycia9 06.12.2012 11:01
uwielbiam
pajbek 06.12.2012 09:32
Pyszne kluseczki :-)
adelajda 06.12.2012 09:22
ja podobnie jak Mati13
Mati13 05.12.2012 22:35
uwielbiam z sosem i modrą kapustą
Lemon 05.12.2012 22:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak