Kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • sól

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    wg potrzeby
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę ziemniaczaną (tyle, żeby wyrobiona masa nie kleiła się do rąk) i wyrobić jednolitą masę. Formować niewielkie kulki, w każdej palcem wgnieść dziurkę. Zagotować wodą, posolić ją, do gotującej się wlać olej. Kluski wrzucić na gotującą się wodę, gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić, przelać zimną woda. Podawać z dowolnym sosem lub posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 24.10.2013 20:47
Klasyczne kluski.
olkaaa 19.08.2013 16:05
już dawno nie robiłam
IwonaKa 06.08.2013 11:18
moje ulubione kluseczki
Bernadeta1 25.05.2013 09:37
dzisiaj mam na obiad, pyszne
Iwusia 24.03.2013 21:38
uwielbiam takie kluseczki śląskie :)
Justyna/Dzastus 20.03.2013 12:35
jak ja uwielbiam takie kluseczki
wiola333 14.03.2013 11:01
moje ulubione
Beata23 25.02.2013 13:29
pycha
Anna152 20.11.2012 08:06
uwielbiam takie kluseczki:)
berys18 14.11.2012 15:45
śliczne kluseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat