Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 1 kg
mąka ziemniaczana 0,5 kg
jaja 2 jajo
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląski

Kroki postępowania

1
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 1 - Kluski śląski foto
2
Następnie przeciskamy przez praskę jeszcze gorące ziemniaki
Krok 2 - Kluski śląski foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części.
Krok 3 - Kluski śląski foto
4
Z jednej części wyjmujemy ziemniaki i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (wyłożonych ziemniaków nie wyrzucamy, kładziemy na mąkę)
Krok 4 - Kluski śląski foto
5
Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokladnie
Krok 5 - Kluski śląski foto
6
Kulamy kulki w każdej z nich pacem robimy dziurkę.
Krok 6 - Kluski śląski foto
7
Gotujemy w wrzącej wodzie. Od wypłynięcia na wierzch 5-10 min.
Krok 7 - Kluski śląski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 20.10.2012 17:08
uwielbiam
Agnieszka91 09.10.2012 13:33
pychotka
halina17 09.10.2012 13:27
Dobre kluski śląskie.
Anamorphosee 09.10.2012 12:25
bardzo ładnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak