Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

ziemniaki 1,6 kg
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 szklanki
jajko 3 szt
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
masło 2 łyżeczki
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałowe

dodatki

kwaśna śmietana
cukier brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką śmietaną i brązowym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak