edi

Kluski na parze z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • jaja

    3 sztuki
  • drożdże

    10 dag
  • mleko

    0.5 litra
  • sól

    do smaku
  • masło

    10 dag
  • cukier puder

    do smaku
  • ser biały

    25 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski na parze z serem foto
Na początku zrób zaczyn w bardzo dużym garnku: wszystkie składniki muszą być ciepłe, żeby ciasto wyrosło. Podgrzej mleko do temperatury pokojowej, dodaj cukier, tyle samo mąki( ok 15 dag) i ciepłe drożdże. Całość rozetrzyj. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj resztę składników (mąka, jaja, sól, masło).Ciasto wyrabiaj aż będzie odchodziło od ręki i ponownie zostaw do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kluski na parze z serem foto
Kiedy ciasto będzie gotowe wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, i rozdziel na małe części, formuj je na kółka. Zrób masę serową: Do miseczki wsyp ser, dodaj żółtka, cukier waniliowy, cukier puder do smaku. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, spróbuj czy masa nie jest mało słodka, jeżeli tak jest dodaj cukier puder. Do każdego kółka nałóż łyżeczką trochę masy serowej, rozciągnij je i dokładnie zaklej.
Krok 3 - Kluski na parze z serem foto
Zagotuj wodę w dużym garnku i nałóż na nie sito. Gdy woda będzie wrzała kluski nakładaj na sitko i szczelnie przykryj. Gotuj je tak na parze przez około 10 minut a następnie polej roztopionym masłem i posyp cukrem. Smacznego:):):)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 06.05.2013 18:10
ale pyszności
Beata23 16.04.2013 11:03
takich jeszcze nie jadłam
Bernadeta1 07.04.2013 00:44
bardzo lubię z sosem jagodowym
MagdaXXX 25.03.2013 19:12
ja lubię z jogurtem truskawkowym
jozefinach 04.03.2013 09:39
Uwielbiam domowe pyzy, kupne nigdy nie będą smakować tak wybornie.
pajbek 20.02.2013 15:35
Dawno nie jadłam takich pysznych :-)
sunnymood 16.02.2013 16:54
ja robię głównie z borówkami, ale te wyglądają znakomicie;)
Kasnaj 31.01.2013 18:54
super :) przepis
Poison1988 27.01.2013 19:28
ojjj moja słabość :) uwielbiam - wyglądają obłędnie!
babajaga1969 27.01.2013 17:47
pyszne - robię czasem - smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat