Kluski na parze z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    70 dag
  • drożdże

    50 g
  • jajka

    2 szt
  • margaryna

    50 g
  • cukier

    2 łyżeczki

Mus

  • truskawki świeże

    400 g
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać w małym garnuszku , dać drożdży do niego , cukier i lekko wymieszać , dać do ciepłego miejsca i poczekać do wyrośnięcia . Do osobnej misy dać mąkę , jajka i roztopioną margarynę . Rozczyn w garnuszku jak się już nam zrobił , wylewamy do misy i wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ciasto do wyrośnięcia . Między Czasie robimy mus truskawkowy . Truskawki płuczemy , wycinamy z nich zielone gniazdka,które wyrzucamy a truskawki dajemy do osobnej miseczki , dodając cukier , miksujemy i mamy mus gotowy . Ciasto gdy już nam wyrosło , bierzemy i formujemy małe kluski i dajemy do garnka w którym znajduje się para , na około 20-25 min . Gotowe już pampuchy polewamy musem truskawkowym . Jemy cieplutkie .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 21.10.2016 10:34
Pyszny pomysł
Ela15 25.04.2016 06:16
na pewno pysznie smakują
Łukasz10 22.12.2014 14:43
bardzo dobre
tomek18 23.07.2014 19:03
lubimy takie
Kikiriki 03.07.2014 13:45
nie jadam obiadów na słodko, ale muszę przyznać, że wygląda apetycznie :)
malaczarna23 01.07.2014 09:24
uwielbiam kluchy na parze:) dawno nie robiłam trzeba to zmienić:)
pestka 25.06.2014 21:33
pyszne te kluseczki
Ankha 17.06.2014 19:46
My nazywamy te kluski "pampuchami"
Juleczka20 17.06.2014 15:58
fajne kluchy
misia53 16.06.2014 23:55
pychota, robiłam już parę razy w tym roku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat