Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mąka 3 szkl
cukier 6 łyżek
cukier wanilinowy 2 łyżek
jajko 1 szkl
mleko 1 szkl
margaryna 2 łyżki
sól szczypta
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z odrobina soli i 2 łyżkami cukru – rozcieramy do momentu, aż drożdże będą płynne.
Krok 1 - Kluski na parze foto
2
Do drożdży dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżki maki – mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do dużej miski dajemy ( musimy pamiętać, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa ) 2 szkl. maki, 1 jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 4 łyżki cukru, resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Krok 2 - Kluski na parze foto
3
Wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej margaryny ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoja objętość.
Krok 3 - Kluski na parze foto
4
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy placuszek. Na środku każdego placka kładziemy nadzienie.
Krok 4 - Kluski na parze foto
5
Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy jak paczki.
Krok 5 - Kluski na parze foto
6
Gotowe parowce zostawiamy na stolnicy, żeby jeszcze trochę wyrosły.
Krok 6 - Kluski na parze foto
7
Do dużego garnka nalewamy wodę, a na górę nakładamy gazę i mocujemy gumka (ja używam płaskiej nakładki silikonowej. Kiedy woda zacznie się gotować kładziemy po kilka paruchów (3-4) musimy ich położyć tyle żeby miały miejsce wyrosnąć i nie posklejały się. Przykrywamy drugim wysokim garnkiem (ja używam woka). Parujemy ok 7-8 minut.
Krok 7 - Kluski na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 05.02.2014 09:33
Moje ulubione! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak