Kluski kładzione z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

około 1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
20 dag mięsa mielonego
1/2 łyżeczki sody
sól
pieprz
woda
wykonanie:
Do miski przesypać mąkę dodać do niej mięso mielone ( ja miałam drobiowe ), jajka, sodę oraz niewielką ilość pieprzu i soli, dolać wodę i dokładnie wymieszać ciasto ma być gęste i łatwo spadać z łyżki dlatego wodę dolewamy wedle potrzeby, ale ostrożnie. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i łyżka kłaść na wrzątek małe kluseczki, gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gotowe kluseczki odcedzić z wody. Ja podałam z sosem koperkowym i tak wszystkim bardzo smakowało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 27.11.2011 18:14
Misiu, mięso nie było surowe, jednak to mięso drobiowe i mielone więc szybko się gotuje.
misia53 27.11.2011 17:46
świetne - nie sptkałam jeszcze takiego połączenia .że mięsko dajemy do ciasta. Mam nadzieję ,ze ni będzie surowe w ciescie ,bo kluseczki raczej krótko się gotują...
Magdalena80 26.11.2011 23:48
rewelacyjne w smaku
Agnieszka_B 25.11.2011 21:08
Bardzo apetyczne kluseczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat