Kluski francuskie smażone.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    15 dag
  • jajka

    4 szt
  • masło

    5 dag
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Sos

  • jogurt naturalny

    200 ml
  • koper świeży

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski francuskie smażone. foto
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem
Krok 2 - Kluski francuskie smażone. foto
Dosypać przesiana mąkę.
Krok 3 - Kluski francuskie smażone. foto
Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty.
Krok 4 - Kluski francuskie smażone. foto
Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą.
Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 5 - Kluski francuskie smażone. foto
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Kluski francuskie smażone. foto
Kluski francuskie podajemy polane sosem.
Christopher
Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 22.10.2015 13:47
kluseczki smaczne
cukiereczek 06.12.2014 09:29
bardzo apetyczne
stef 30.05.2014 18:40
Bardzo ponętne danie.
mysza75 30.05.2014 10:35
jeszcze takich nie jadłam, super wersja
Lis 29.05.2014 22:41
Bardzo ciekawy pomysł i z pewnością smaczne:)
Malinka 29.05.2014 20:16
To ja chyba wybieram wersję na słodko:), ale tylko dlatego, że z truskawkami ...A w ogóle to zdjęcie i potrawa I klasa!!!
Rysia 29.05.2014 20:09
Zaciekawiły mnie te kluski.Zrobię takie.
Aleksandra/Olcia 29.05.2014 19:47
ale smakowite
Lidzia 29.05.2014 18:43
Moja córka je uwielbia.
Renata9 29.05.2014 18:38
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat