Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kluski

  • mąka

    400 g
  • ziemniaki

    200 g (obrane)
  • drożdże

    18 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

  • mleko

    1 szklanka (ciepłe)
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • zalewa z suszonych pomidorów

    1 łyżka

ponadto

  • cebula

    mała
  • włoszczyzna mrożona słupki

    200 g
  • ząbek czosnku

  • zalewa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo

    1
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • lubczyk świeży

  • papryczka chilli

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

KLUSKI: Ziemniaki gotujemy, osączamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, studzimy. Do miski dajemy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, zalewę z pomidorów, jajko, 220 g mąki i ziemniaki. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, tak by ziemniaki nie miały dużych grudek a ciasto stało się jednolite. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto nie będzie całkowicie odchodzić od ręki (jedynie częściowo od miski), dlatego nie ma się co tym przejmować ;). Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie łyżką namaczaną w gorącej wodzie nabieramy małe porcje ciasta, delikatnie je formując łyżką jeszcze w misce, i wrzucamy na dość dobrze osolony, i z dodatkiem około 2 łyżek oleju, wrzątek. W zależności od wielkości klusek gotujemy od 6 do 8 minut. Ugotowane wyjmujemy plastikowym sitkiem lub łyżką cedzakową z wody i nakładamy na talerze.
Na patelni rozgrzewamy zalewę z pomidorów, wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilkę smażymy. Następnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i pod przykryciem smażymy około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek, trochę Kucharka i pieprz, mieszamy.
Na gorące kluski rozkładamy usmażone warzywa, ścieramy na tarce o drobnych lub grubych oczkach jajko, posypujemy odrobiną pokrojonej w kosteczkę chilli (jeśli ktoś nie lubi to nie musi go dodawać,i bez chilli jest bardzo smacznie:)) i świeżymi listkami lubczyku.



Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

IKrakowianka 04.03.2016 18:28
wygląda apetycznie
Wiesława1 04.03.2016 14:28
Świetny pomysł
Mniam 04.03.2016 11:39
Ciekawe danie i na pewno bardzo smaczne.
wyattearp 04.03.2016 08:49
smaczne danie
Agata B 03.03.2016 22:02
dziękuję ! :)))
Magula 03.03.2016 21:11
ciekawy przepis
Wiktoria29 03.03.2016 21:06
ciekawy pomysł na kluski
cukiereczek 03.03.2016 18:54
jak zawsze smacznie
Kuchenka 03.03.2016 18:35
kulki wyglądają pięknie, na pierwszy rzut oka myślałam że to ryż
mirosława4 03.03.2016 17:48
apetyczne te klusezki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat