Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki z wędzonym twarogiem i skwareczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kluski ulubiony rodzaj
skwarki do smaku
ser wędzony twarogowy
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Można na małej ilości smalcu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do podsmażonych kluseczek tuż przed serwowaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki z wędzonym twarogiem i skwareczkami

Do tej potrawy nadaje się w zasadzie każdy rodzaj klusek - klasyczne kopytka, kluseczki kładzione, śląskie, ziemniaczane, a nawet większe lane kluski.
Jeśli są duże można je pokroić w słupki, plasterki, dużą kostkę czy nieforemne cząstki.

Na patelni stopić łyżkę smalcu ze skwarkami, dodać kluski i obsmażyć je rumieniąc według własnego gustu.

Na talerz wyłożyć porcję podsmażonych kluseczek, lekko osolić i doprawić pieprzem, posypać sporą ilością pokruszonego wędzonego twarogu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 02.12.2015 10:22
fajne danie
Mniam 02.12.2015 09:50
Jak ja dawno jadłam kluski z serem :) Muszę spróbować też z wędzonym, bo jest przepyszny!
Habibi 02.12.2015 09:13
Od dzieciństwa kocham to połączenie :) To stary i znany sposób podawania drobnych kluseczek zarówno w Czechach, Słowacji, jak i innych krajach zwłaszcza w rejonie gór (Włochy, Austria, Szwajcaria) - ser bywa wędzony albo świeży, nie tylko krowi, bo i owczy albo kozi :) W polskich góralskich kuchniach również znane :)
olkaaa 02.12.2015 08:07
ciekawy pomysł
Łukasz15 01.12.2015 22:15
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak