Kluseczki z kurkami

Kluseczki z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub kluseczków. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu! Uwielbiam:)

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • kurki

    200 g
  • cebula cukrowa

    130 g
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • śmietanka 30%

    100 g
  • sok z cytryny

    2 dużych łyż.
  • sól

    1 szczypt
  • pieprz

    2 szczypty
  • oregano

    2 szczypty
  • tymianek

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos

Krok 1 - Kluseczki z kurkami foto
Świeże kurki umyj na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Czyste kurki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu również osusz ręcznikiem papierowym i ewentualnie pokrój drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości.
Krok 2 - Kluseczki z kurkami foto

Cebulę cukrową oraz ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki.

Krok 3 - Kluseczki z kurkami foto
Średniej wielkości patelnię nagrzej dobrze i dodaj masło. Polecam użyć masło klarowane. Cebulkę z czosnkiem podsmażaj pięć minut na średniej mocy patelni. Warzywa nie powinny się rumienić. Dodaj kurki oraz świeży tymianek. Całość smaż dalej około 7 minut. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Zamieszaj, zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %. Po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest już gotowy.
Krok 4 - Kluseczki z kurkami foto

Kluski:
ok. 500 g ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, 1 jajko, sól.

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować. Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10-12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię. Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.

NatalkaC
W ten prosty sposób można przygotować kluski z każdej ilości ziemniaków, bez konieczności odmierzania składników. Wystarczy wyjąć 1/4 część ziemniaków i tyle samo dosypać mąki ziemniaczanej. Jeśli robimy kluski np. z podwójnej porcji ziemniaków, wówczas dajemy dodatkowe jajko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat