Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki koperkowe z sosem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

filet z kurczaka 1 szt
szpinak mrożony 100 g
por ok 10 cm
masło 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szkl
jogurt naturalny 180 ml

marynata

czosnek 2 ząbki
olej 2 łyzki
sól i pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

kluseczki

jajko 1 szt
masło 1 łyżka
mąka 5 łyżek
koperek 1 łyzka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki koperkowe z sosem

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić i połączyć ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni stopić masło, dodać pora i zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać mięso, smażyć około 10 minut i podlać winem. Doprawić. Po kolejnych 10 minutach zdjąć z gazu, odczekać chwilę i zalać jogurtem.
Krok 1 - Kluseczki koperkowe z sosem foto
2
Żółtko rozetrzeć z masłem, dodać mąkę, sól i 3-4 łyżki wody. Rozetrzeć na jednolite ciasto i połączyć z pianą ubitą z białka. Ciasto nabierać na łyżkę i palcem zsuwać na osolony wrzątek. Kluseczki gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Należy uważać przy mieszaniu, bo na początku są bardzo delikatne i łatwo zamiast kluseczków zrobić zupę ;)
Krok 2 - Kluseczki koperkowe z sosem foto
3
Kluseczki zalać sosem i posypać koperkiem. Smacznego :)
Krok 3 - Kluseczki koperkowe z sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.09.2015 17:24
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak