Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki iście świąteczne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 300 g
śmietanka 150 ml
rzeżucha 1 garść
chrzan 2 łyżeczki
jajko
mąka orkiszowa 500 g
sól
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki iście świąteczne

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Śmietankę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl z rzeżuchą i chrzanem, dodajemy do ziemniaków.

Do ziemniaków dodajemy też jajko i mąkę, doprawiamy solą. Zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki, tak by była zwarte i elastyczne.

Ciasto formujemy w wałeczki, które kroimy w kluski, gotujemy w osolonym wrzątku.

Podajemy okraszone masłem lub skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 13.05.2016 12:08
dziękuję :)
bertpvd 12.05.2016 07:08
super przepis
MAR3STA 11.05.2016 23:49
Fajnie wyglądają
krokus 11.05.2016 22:52
Fajne i apetyczne
Urszula Świeca 11.05.2016 21:45
Ciekawy przepis.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak