Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy ziemniaczane

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
mąka 2 szklanki

kapusta

kapusta kiszona 1/2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie kilka ziaren
pieprz kilka ziaren

Do polania

olej
cebula 1 szt
szynka wędzona 3-4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na miałko i odcedzić na sicie nadmiar płynu, zachowując dolny osad czyli skrobię. Do ziemniaków dodać sól i jajko. Wymieszać dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Zagotować w garnku posoloną wodę i do wrzątku za pomocą łyżki wrzucać kluski . Na początek proponuję wypróbować na jednej czy jest odpowiednia konsystencja. Gotować partiami około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sitku. Kapustę kiszoną poszatkować, dodać listki i ziarna, podlać wodą i ugotować do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.09.2016 12:13
Zawsze dobre.
ben-ka 24.09.2016 09:30
Bardzo je lubię, a tak rzadko robię.............
agnieszka214 23.09.2016 18:53
Zgadzam się smak dzieciństwa
KORAL 23.09.2016 15:57
Cudowne, smak dzieciństwa u mojej babci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak