Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z ryżem i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
ryż 100 g
marchew 2 szt
cebula biała 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
bulion drobiowy 2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z ryżem i marchewką

Ryż zalac wrzątkiem i wymoczyc ok. 10 minut, powinien nieco napęczniec. Mięso wymieszac z dobrze odsączonym ryżem, startą na grubych oczkach marchewką oraz drobno posiekaną cebulą. Przyprawic pieprzem i solą. Na patelni rozgrzac tłuszcz, ze wszystkich stron smażyc na nim mięsne kule. Następnie przełożyc je do garnka, podlac bulionem, dodac curry, zioła i koncentrat pomidorowy. Dusic ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodac mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w śmietanie i niewielkiej ilości bulionu spod gotowania. Chwilę pogotowac.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 19.10.2012 18:32
fiu fiu ale dzieło :)
-Natka- 18.10.2012 20:12
super klopsiki! z dodatkiem marchewki pewnie są bardzo dobre.
Cukiereczek13 18.10.2012 19:39
wspaniałe :) smacznie wyglądają :)
Sylwia26 18.10.2012 19:18
smaczne i zdrowe :)
jolanta19 18.10.2012 19:15
super pomysl
eMMe 18.10.2012 19:03
super
Zdzisław 18.10.2012 18:56
fajne lekkie klopsiki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak