Siekamy drobno mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy lub mielimy w maszynce do mięsa, wraz z wcześniej namoczoną odciśniętą bułką, dodajemy jajko, sól, majeranek, doprawiamy solą prowansalską, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny i wszystko dokładnie mieszamy. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, połowę pieczarek siekamy, smażymy na 1 łyżce oleju, studzimy. Dodajemy do masy mięsnej usmażone pieczarki z cebulą, dobrze wyrabiamy. Formujemy okrągłe klopsy-9 sztuk. Rozgrzewamy na patelni (ja na Dry Cooker gdyż nie wymaga dużej ilości tłuszczu) 1 łyżkę oleju i podsmażamy klopsy z obu stron. Zalewamy klopsy 150 ml wrzącej wody, dusimy na małym ogniu 15 minut. Wyjmujemy klopsy z patelni, na którą wrzucamy resztę pieczarek pokrojonych w plastry, wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietany, wodę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kartoflanej, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy do klopsów obsypanych natką pietruszki.